7.14.2012

Contracte

L’estat signa amb els ciutadans un contracte genèric, anomenat Constitució, on es defineixen les línies generals de la forma de governar, els drets dels ciutadans, els límits de la llibertat, les divisions administratives del territori i unes quantes normes més que coneixem pel nom genèric de lleis fonamentals.

En període electoral els partits exposen el programa –l'oferta- que porta el poble a votar-los o no. El programa electoral, conjunt de propostes, d’intencions i de projectes, és així mateix un contracte que es superposa al gran contracte-marc de la Constitució.

Com que l’estat espanyol s’ha dotat des de fa temps de lleis que penalitzen la publicitat enganyosa o mentidera, s’entén que qualsevol incompliment del programa del partit que guanya les eleccions pot ser objecte de denuncia i finalment d’un procediment judicial que dictamini primer si l’incompliment és cert i que dicti posteriorment la resolució corresponent, supervisant l’aplicació de les correccions adients.

Les lleis que afecten la publicitat, per cert, són taxatives i deixen ben clar que els anuncis de qualsevol mena tenen categoria de contracte, el que obliga l’anunciant a complir fil per randa la finalitat, aspecte, preu i altres característiques  del que publicita.

La nostra societat disposa així mateix i des de fa molts anys d’un conjunt de normes, reglaments i lleis que vigilen d’aprop la qüestió contractual. Els contractes poden ser orals –de paraula- o escrits en un paperot amb la signatura de les parts o haver estat acuradament redactats per professionals i escrits sobre el que anomenem “paper timbrat” o paper oficial, sense que l’existència o l’absència del professional o del suport físic específic els converteixi en documents menys vàlids.

Els incompliments contractuals alimenten molts bufets d’advocats i acaben gairebé sempre amb resolucions judicials clares, que condemnen una part al compliment del que expressa el contracte i atorga la raó a l’altra part, restituint així l’equilibri de les coses.

Dit tot això entenc que l’actual govern de l’estat espanyol ha incomplert de forma fefaent el contracte que va portar a la majoria de ciutadans a votar-lo.
Els incompliments són tan evidents, tan clars i grollers que els pot entendre qualsevol, per poques llums que tingui.

Jo mateix ho denunciaria ara mateix al jutjat de guàrdia, però porto massa anys al món per creure en els miracles –al menys en aquest tipus de miracles- i m’estalvio el desplaçament, la mirada divertida del funcionari de torn, els tràmits i el viatge de tornada a casa pensant que sóc un ximple.

M’estimo més respondre a l’incompliment amb incompliment, a la falta de respecte no respectant a qui m’enganya i a la mentida desobeint, fent la viu viu i aprofitant els forats, les carències i les zones d’ombra que ha deixat el legislador.

¿Conducta arriscada? No. Tampoc cal ser un màrtir de la causa. N’hi ha prou amb picadetes de mosquit per incomodar la bèstia i, sobre tot, per eludir poc o molt la seva incontinència recapdatòria.

Viscuda així la vida no és més incòmoda, al contrari, i a poc a poc anem tenint la certesa que només estafem l’estafador, el que equival a viure en justícia.

La desobediència civil és una molt bona eina de protesta i de contestació si es sap dur a terme sense posar-se en perill o al menys eludint els perills massa evidents. Una eina que ha fet servir de forma exitosa un ample ventall de col.lectius, pobles o personatges de la cultura, la ciencia o la política. Només cal obrir els diaris.

Pretendre lluitar cos a cos amb les forces de seguretat és molt més arriscat, per exemple.

Un servidor de vostès prefereix parlar al mentider amb el seu propi llenguatge i no contribuir al desgavell dels cabdals dilapidats, dels nombrosos polítics deshonestos que gairebé mai coneixen la presó i dels pressupostos –o projectes- absurds que després no es poden pagar o que no serveixen per res.

No em dedico a fer proselitisme però en aquest cas els convido a provar. Poc a poc i sense urgències.


Pierre Roca