10.22.2013

Les fotos del senyor Ricci.

Per ser el que anomenem “un senyor de Barcelona” no és indispensable ser nascut a aquesta ciutat ni a Catalunya.

N’hi ha prou amb ser “un senyor”, expressió que reuneix determinat concepte de l’elegància, de la cultura, de l’actitud i d’una curiositat intel.lectual que malauradament no és freqüent.

El senyor Ricci, en Gianni Ricci, és tot això i a més és italià militant, home d’esquerres, ésser sensible, seductor practicant i, em consta, enamorat d’aquesta ciutat nostra que també és la seva.

Home de l’audiovisual –productor de bon nombre de pel.lícules- manté la mirada alerta, aguda, curiosa i alhora crítica, tendra i irónica que tant bé li escau.

El resultat de tot plegat encara es pot veure a “La Sala Vinçon”, a la botiga del mateix nom del passeig de Gràcia, a l’exposició de fotografíes del nostre home.

El Gianni s’aixeca de bon matí, agafa la càmera i passeja per carrers, places, racons i llocs amb l’aire innocent de qui només deixa passar el temps, si no fós que la seva mirada exerceix de potent eina de captar moments fugissers i irrepetibles.

Instants aparentment banals que transmeten estats d’esperit i moments sense més argument que la vida en sí mateixa.

Noies i dones i fins i tot algun home –pocs- amb el rerefons permanent de Barcelona. “Background” urbà, portes de ferro atrotinades, carrerons, avingudes, luxe, misèria, el metro, el mar, sabates signades o espardenyes. Detalls, fragments. Gent, gent, gent. Bocins de vida, emocions que no volen ser-ho ni semblar-ho.

El binomi Ricci-càmera funciona com una unitat. Com un sol home, un reporter apartat dels fronts que segueix fascinat per l’espectacle diari de la vida a ciutat.

Un tipus que destil.la compassió pels humans i intenció per l’element femení. Un tipus llest i elegant en la dimensió més integradora del terme.

La seva companya de molts anys, la Glòria Martí, escenográfa curtida a mil esdeveniments per tot el món, a pres cura del muntatge de l’exposició, afegint l’amor pel seu home als coneixements i a la sensibilitat que li són pròpies, mentre els responsables de Vinçon, de llarga i demostrada experiència i inqüestionable ull clínic, obrien portes, espai i parets a la mostra fotográfica d’un dels italians més barcelonins, però també –i sobretot- a un dels millors i més persistents observadors de la nostra realitat més propera.

Aneu-hi, mireu, passeu-hi l’estona i deixeu volar el cap.

Barcelona i el senyor Ricci, el Gianni, s’ho mereixen.


Pierre Roca